Cseriti

Cseriti

Drága-e a Cseriti?

2020. február 12. - Cseriti1

„Drága”

„Én voltam benne, és drága”

„Kezdenek elszállni az árak…”

„Régen jó volt, de mostanra megdrágult…”

„Régen 500 Ft volt egy kabát, most meg már a duplája…”

A fenti lista egy válogatás azon kommentekből, amelyeket néhanapján megkapunk.

Mielőtt belemerülünk a részletekbe, tisztázzunk két alapvetést:

  • a Cseritiben minőségi dolgok közül válogathatsz. Nálunk nincs szakadt vagy kinyúlt nyakú póló, nem teszünk ki csorba bögrét. Természetesen a legjobb szándék mellett is előfordulhatnak hibák, ha ilyet tapasztalsz, kérünk, hogy szólj a kollégánknak, és intézkedni fog.
  • a mi célunk nem az, hogy az adományokat „ingyen” továbbadjuk a rászorulóknak. A mi működési modellünkben kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosítunk, megadjuk a válogatás, a vásárlás élményét. Mindezt önerőből, gazdaságilag fenntartható módon tesszük.
    Adományokat „ingyen” a karitatív szervezetek adnak a rászorulóknak. Persze ha belegondolsz, hogy ezen szervezetek a költségeiket (dolgozók bére, gépjárművek fenntartása, stb.) dotációkból fedezik, akkor könnyű belátni, hogy ez sincs „ingyen”. Az állam a befizetett adónkat osztja vissza, ebből támogatja a rászorulókon segítő szervezeteket is - ebből következően téves az a nézet, hogy a karitatív szervezetek ingyen csinálják azt, amit a Cseriti pénzért tesz.

Evezzünk mélyebb vizekre!

Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy mindenki számára más és más jelentéssel bírnak az „olcsó” és a „drága” szavak. Van, akinek egy luxusautó sem drága, míg vannak, akiknek a 200 Ft-os literes tej is drágának számít.

Talán pontosabb képet ad, ha az ár-érték arány szempontjából próbáljuk megfogni ezt a kérdést: drága-e a Mercedes S osztály? Megéri-e az árát? Elég sokat eladnak belőle…

Nem attól lesz valami drága, hogy személy szerint nekem vagy neked van-e pénzem/pénzed megvenni. Mi a Cseritinél mindig is arra törekedtünk, hogy nagyon kedvező ár-érték arányt kínáljunk.

Minőségi póló 290/390/490 Ft-ért drága vagy nem drága? Szerintünk nem drága, pontosabban megéri az árát.

Kopásmentes, újszerű márkás sportcipő 500/1000 Ft-ért (miközben a bolti ára 20-30.000 Ft) drága vagy nem drága? Szerintünk nem drága, és a legtöbb vásárlónk szerint sem drága.

Tudjuk, hogy sajnos sok ember még ezt az árat sem tudja megfizetni. Számukra megoldást jelenthetnek a nagyobb karitatív szervezetek szociális akciói, „ingyenes” ruhaosztásai, ahol tényleg ingyen kaphatnak ruhát, ritkábban egyéb tárgyakat. Itt azonban nincs lehetőség felpróbálni a ruhát, megnézni magad a tükörben, sok esetben még válogatni sem. Nincs meg a kulturált körülmények közötti vásárlás élménye, továbbá sok ember érezheti megalázónak, hogy ily módon kérjen segítséget, ráadásul ezen ruhák és egyéb tárgyak minősége is elmarad a Cseriti kínálatától.

Következő komment:

„régen bezzeg olcsóbb volt”

Igen, valóban. Azonban ahogy az idő előrehaladtával növekednek a bérek, nyugdíjak, úgy nő minden termék és szolgáltatás ára is. 10 évvel ezelőtt 73.500 Ft volt a bruttó minimálbér, ma 161.000 Ft. Ugyanígy drágult a kenyér, a tej, a benzin, az albérlet árak, a rezsi és minden más is. Tíz éve kb. havi 200.000 Ft-ért lehetett piaci alapon az igényeinknek megfelelő üzlethelyiséget találni, ma ennek a dupláját kell kifizetni ugyanazért.

Képtelenség elvárni egy gazdálkodó társaságtól, hogy éveken keresztül változatlanul hagyja az árait inflációs környezetben.

(Az infláció első hallásra rossz dolognak tűnik, azonban annál csak egy rosszabb dolog létezik: a defláció. Bővebben itt: https://24.hu/fn/gazdasag/2016/02/12/elmagyarazzuk-egy-percben-miert-lenne-rossz-ha-tartosan-csokkennenek-az-arak/ )

Tehát igen, régebben 500 Ft volt egy kabát a Cseritiben, ma pedig több. Mint minden más is a világon. Később pedig valószínűleg még több lesz – hiszen így működik a világunk.

Mi a Cseritinél mindig is szociális érzékenységre törekedtünk, különben nem is végeznénk ezt a munkát. Ennek elsődleges eszköze az áraink alacsonyan tartása. Azonban meg kell érteni, hogy vannak, akiket sajnos még mi sem tudunk kiszolgálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://cseriti.blog.hu/api/trackback/id/tr3815470740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása